Това сподели пред Bulgaria ON AIR алпинистът Боян Петров, който се завърна в България след покоряването на деветия си осемхилядник - връх Гашербрум-2 в азиатската планина Каракорум.

"Цепнатините се отварят навсякъде и по всяко време. Бяхме направили базов лагер в един момент. С всеки изминал ден състоянието на ледника се променяше", продължи разказа си Петров, за когото оставащите 40 метра до върха, които миналата година не е успял да изкачи, тогава му се стрували невъзможни, но сега е изпитвал вълнение, докато ги преминава.

"Най-характерното за този връх бяха среднощните ставания. Събуждахме се в 2:30 ч., закусвахме и веднаха тръгвахме. Предимно с това ще запомня тази 40-дневна експедиция", добави Боян Петров.

Още пет 8-хилядника чакат да бъдат изкачени от алпиниста, който твърди, че Еверест е станал привлекателна точка за всякакви амбиции, но той не е толкова привлечен от него.

Все пак пролетта на 2018 г. планира да покори върха, един от 14-те планински масива на "Хималайската корона".

Миналото лято алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев бяха ударени от автомобил в Кресненското дефиле.

"Катастрофата, която претърпях преди 11 месеца, ме върна много назад в моето развитие. Нито една от болежките на операцията не се появи по време на експедицията", каза Петров пред Би Ти Ви.

Той разкри, че ще се възстановява около 18 дни, след което се отправя към Непал и върха Даулагири, който е седмият по височина от осемхилядниците.

"Еверест предстои. Не е най-трудният, но определено си има особеност. Миналата година тръгнах за него, но не стигнах. Надявам се следващата пролет да покоря и него", каза относно бъдещите си планове Боян Петров.