В следващите три месеца 400 учители по физическо от 200 училища в София ще бъдат запознати как да разпознават гръбначните изкривявания при децата. В обучението ще участват лекари от столичните лечебни заведения и терапевти. 

Това е част от кампания за ранна диагностика на сколиоза при подрастващите, чието наччало бе дадено днес от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общинския съветник Диян Стаматов и Петър Петров от Сдружение на Шрот терапевтите в България.

Целта на програмата е възпитателите да могат бързо да сигнализират на родителите, за да предприемат мерки по корекция на тези изкривявания.

Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че проблемът е изключително сериозен: "Нашата задача е да улесним родителите, за да могат да вземат навременни мерки за здравето на своите деца. Искам да благодаря на българските учители, които ще участват в кампанията за превенция на гръбначни увреждания при учениците. Децата са нашето бъдеще и съответно най-важните, за които трябва да се грижим в настоящето". 

Петър Петров от Сдружението на Шрот терапевтите коментира, че още от началния курс на обучение трябва да се обръща внимание на гръбначните изкривявания и неправилната стойка при учениците, които за съжаление след COVID пандемията значително са се увеличили. 

"Най-важно е да се вземат адекватни мерки навреме и да има повече терапевти, които да се занимават с овладяване на проблема", допълни Петров.

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет