Общинският съветник от ВМРО в СОС Карлос Контрера алармира за "нашествие на кърлежи" в София, коментирайки, че общината и районните администрации са закъснели с обработката срещу кърлежи. 

Във Facebook той написа, че "масово софиянци се оплакват от нашествие на кърлежи. Поне десет сигнала за последните няколко дни постъпиха в приемната ми като общински съветник. Няма столичен район, за който да не са подавани сигнали до общината. Това прави случая не инцидентен, а масов".

Според него общината и районните администрации са закъснели с обработката срещу кърлежи. "От месеци предупреждавам, че ще бъдат изпуснати нещата. На 11 март (преди почти месец) сезирах Столична община, че още тогава има данни за ухапани от кърлежи в София и тази година популацията ще се развие по-рано. Все още нямам отговор, но пък десетките жалби и сигнали потвърждават, че нещата вече са изпуснати", пише още зам.-председателят на ВМРО.

Притеснителни са данните от Националния център по заразни и паразитни болести, че случаите на лаймска болест са се увеличили двойно спрямо 2023 г., отбелязва още Контрера

"Припомняме на отговорните власти - Столична община и районните администрации, че освен Лаймска болест кърлежите пренасят Марсилска треска, Ку треска и други заразни болести - изключително опасни за човека. Не бива да забравяме и че домашните любимци, основно кучетата, също стават жертва на ухапвания, които могат да доведат до тежки инфекции и смърт".

"Според публична информация обработките били започнали в края на март. Въпросът е какъв е техният обхват и ще имат ли нужния ефект, след като паразитите вече плъзнаха по зелени площи, градинки, паркове", допълва още общинският съветник от ВМРО.

Според Контрера е необходима незабавна и всеобхватна мобилизация за обработка на откритите площи срещу популацията на кърлежите, защото в противен случай рискуваме 2024 г. да се превърне в рекордна по ухапани и заразени с болести, предавани от кръвосмучещите. Времето се затопли и зелените площи са пълни с деца, при които по думите на Контрера рискът от тежко протичане на инфекциозно заболяване е още по-голям.

"Отново призовавам да се вземат крути мерки, а не да се кара лежерно, защото зелените площи в София са хиляди декари и с тези темпове на работа още месеци няма да бъде извършена първа обработка на всички, камоли повторна. Човешкото здраве е най-важното"!, казва още Контрера.