Тече конкурс за нов директор на "Екоравновесие", първият конкурс завърши без кандидат, съобщи заместник-кметът на София по финанси Иван Василев при проверка на ремонта на общинската клиника за кучета "Връбница".

Ръководството на общинското предприятие "Екоравновесие" беше сменено в началото на февруариq след като екип на Столичната община се запозна с тежкото състояние на общинските приюти, свързано с недопустимия начин на отглеждане на безстопанствените кучета, лошите условия за работа на хората и неясното финансово състояние. Тогава за временно изпълняващ длъжността на общинското предприятие беше назначен Димитър Димитров.

"Гражданите, доброволците и неправителственият сектор имат отношение към тази тема. Призовавам всеки, които има решение за подобряване на условията за отглеждане на кучетата в приютите, нека да кандидатства, защото само по този начин се показва ангажираност, а липсата на кандидати говори за друго. Насърчавам хората, които наистина милеят за разрешаването на този проблем, да кандидатстват и да поемат управлението на общинското предприятие "Екоравновесие" и да подобрят условията на кучетата", каза днес заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев. Г-н Димитров се справя отлично, но той е временно изпълняващ длъжността, добави той.

В общинската клиника за кучета "Връбница", която е част от "Екоравновесие", има много натрупани проблеми през годините, каза още Иван Василев.

"В бюджета за 2024 г., който беше подкрепен от общинските съветници, има увеличение на парите за "Екоравновесие" - 4 милиона и 300 хиляди лева ще бъде бюджетът на общинското предприятие за тази година. 1 136 000 повече от миналата година, а 800 000 лева ще отидат директно за подобряване на условията в клиниката и в приюта. Вече има чувствително подобрение на условията, има ремонтни дейности за подобряване на условията, при които живеят кучетата, каза още заместник кметът по финанси и здравеопазване.

"В общинската клиника за кучета "Връбница" заварих лекари с дългогодишна практика, които получават 1400 лева заплата. Второ, има една изключително занемарена материална база, която 20 години не е пипана, с ръждясали решетки и ламарини, които са опасни както за работещите в предприятието, така и за кучетата. Третото е развалената комуникация между "Екоравновесие", гражданите и доброволците", каза временно изпълняващият длъжността директор на "Екоравновесие" Димитър Димитров.

Ще увеличим заплатите на служителите, за да бъде привлекателно място за работа, каза още Димитър Димитров.

"Ежедневно сме в контакт с гражданите и доброволците, за да намерим добри решения и да има диалог, за да подобрим условията за всички кучета в приютите на "Екоравновесие". Подобряваме условията за кучетата в приютите, защото това е проблем, който дълго време е неглижиран", посочи той.

Димитър Димитров припомни, че "Екоравновесие" има три приюта - в Горни Богров, в Сеславци и в "Слатина", като най-големият е приюта в Горни Богров. В тях са настанени около 1500 кучета. Ремонтът на клиниката във "Връбница" е на стойност около 45 000 лева, финансирането е от бюджета на предприятието. Искаме да реновираме клиниката, да стане една нормална клиника, в която да идват ветеринарни лекари, които да работят в нормални условия, заяви Димитър Димитров.

В клиниката кучетата се лекуват и кастрират. "Екоравновесие" прибира бездомните кучета от улиците на София, като по този начин осигуряваме безопасността на гражданите. После кастрираме и ваксинираме кучетата, храним ги. Ограничаваме заразите в София, предвид че "Екоравновесие" събира и мъртвите животни, които са между 200 и 300 всеки месец, независимо дали са гълъби, котки, кучета, включително и коне", добави Димитър Димитров. Той обясни, че кучетата, които влизат в клиниката на приюта, са с неясен здравен статус, за февруари от 1500 кучета има 12 починали. Капацитетът на приютите в момента е пълен.

Периферните райони на София, където има единични къщи, са проблемни като брой на бездомните кучета, каза още Димитър Димитров. Той призова хората да кастрират кучетата си и припомни, че кастрацията, ваксинацията, издаването на паспорт и чипирането са напълно безплатни. За бездомните котки "Екоравновесие" няма правомощия да реши проблема с увеличаването на тяхната популация, отбеляза още Димитър Димитров.