Димитър Димитров е новият директор на столичното предприятие "Екоравновесие", съобщиха от Столична община.

От градската управа мотивират смяната с тежкото състояние на общинските приюти, свързани с недопустимия начин на отглеждане на безстопанствените кучета, лоши условия за работа на хората и неясно финансово състояние.

Димитър Димитров има дългогодишен опит в администрацията и доказани качества, свързани с управлението на хора и процеси и си поставя за цел да разреши тежката управленска криза, довела "Екоравновесие" до това състояние, посочват от общината.

Новият директор влиза със заявка за задълбочен преглед и анализ на ситуацията в предприятието, изграждане на успешна стратегия за развитието му, прозрачно управление и активна работа с граждански организации и доброволци.

Веднага след започване на работа, новият екип на Столична община направи редица срещи с неправителствени организации, ангажирани с решаване на проблема с безстопанствените кучета. Създадена беше комисия с участието на представителите на общината и на гражданския сектор, която да направи инвентаризация на настанените към момента кучета в клиника "Връбница" и да даде предложение за подобряване на отглеждането им.

Беше спряна обществената поръчка за храна със занижени показатели, като предстои да се направи нова процедура, с която да се осигури питателна храна. Създаден беше ред и осигурен достъп на доброволци до помещенията на приютите, за да помагат на служителите в ежедневната им дейност.

Назначаването на новия директор дава шанс за решаване на залежали с години проблеми, но независимо каква инвестиция се направи в "Екоравновесие" и колко добри специалисти са привлечени на работа, проблемът с бездомните кучета няма да бъде разрешен, докато има безконтролно размножаване на домашните животни и липса на отговорност у стопаните им, посочват от общината.

Единственият начин на спиране на притока на нови кучета към приют "Горни Богров" и поетапно намаляване на настанените там животни е насърчаването на осиновителската дейност и мащабна информационна кампания за ползите от ветеринарномедицинската кастрация, допълват от столичната градска управа.