В софийското село Кокаляне се намира едно наистина впечатляващо коледно дърво, което може би е най-високото живо празнично украсено дърво у нас, съобщава БНТ.

Украсената секвоя, която се извисява в центъра на селото, е висока 30 метра.

"Поръчахме една вишка, вишка 30-метрова, с която много се постара човека. Трудоемко е много, но все пак се получи. Ефектът ще се види когато светне, самото осветление ни е дарение от хора за храма, за отеца и пожелахме да е тук, защото е уникално дървото", обясни Александър Борисов - кмет на с. Кокаляне.

По думи на местните жители дървото е на над 80 години и се намира до храма "Свети Георги" - един от най-старите в околността. Смята се, че е посадено от Цар Борис Трети Обединител.

"Знаете, че преди 2020 г., когато Христос се ражда имало звезда, която обозначавала мястото, където ще се роди Богомладенеца и ние по тази история, древна слагаме звездата, за да обозначи къде се ражда Христос", разказва Отец Георги.

Лампичките и украсата за най-високата жива коледна елха у нас е от дарител, който не иска известност, а само да достави радост на хората от Кокаляне.

"Не искам да изместваме центъра на празника в подаръци и в празненства - шумни. Да го изместим в сърцата си и там, ако празнуваме Рождество, разбира се ще се пренесе и на трапезата и всички наши приятели, които да ги зарадваме, защото ние трябва да ги зарадваме с нашето държание спрямо тях", каза още Отец Георги.