Софийското село Гара Лакатник скоро може да се сдобие с учебно-тренировъчна изкуствена стена, която ще се намира в двора на местното училище. Желаещите да тренират на нея ще имат пряка видимост към прочутите Лакатнишки скали - една от люлките на българския алпинизъм. 

Стената ще бъде предназначена за обучение предимно на деца, но ще бъде достъпна и за учебни дейности и тренировки за всеки, който има желание да се катери, посочват от ръководството на Основно училище "Христо Ботев". 

Защо изкуствена стена в Лакатник, където именно са и проучите скали? Инициаторите обясняват: "Защото има стъпки, които трябва да бъдат извървени от децата в контролирана среда като усвояване на първи стъпки в катеренето, овладяване на техники на катерачното въже, синхонизиране на катерачна свръзка и много други". 

"Да, скалите са красиви, вълнуващи, привличат като магнит и са тук. Но са и опасни. Необходими са наистина базисни знания и умения, за да направим крачката към тях", обяснява Мария Лазарова - председател на сдружение "Училищно настоятелство" при Основно училище "Христо Ботев". 

Стената ще е външна, защото в основата на идеята е приобщаване на децата в безопасна контролирана среда към катерачни и аутдор дейности под напътствията на квалифицирани инструктори. 

По думите на Лазарова вече е осъществен контакт с двама лицензирани треньори по спортно катерене, възпитаници на Националната спортна академия, които са дали своето съгласие да провеждат учебни занятия в Лакатник. 

"Изграждането на тази стена е стъпка, която ще отведе децата подготвени на скалите и опасните пътеки - още от училищна подготовка към отвесното над долината. Изграждането на тази стена е и възможност за тренировки на катерачи, изминали вече първите стъпки. Тя ще даде основа и за провеждане на катерачни състезания в сърцето на Лакатник с уникални впечатляващи гледки към внушителния венец на Лакатнишките скали и катерачните символи на тях - къщичката "Орлово гнездо", изградена в чест на уникалната за времето си премиера на североизточната стена на Мальовица и Кръста на загиналите алпинисти и планинари - емблема на българския алпинизъм в миналото и сега", добавя Мария Лазарова.

Жителите на населеното място вече набират средства за изграждането на изкуствена стена. Вижте как можете да подкрепите инициативата

Снимка: ОУ „Христо Ботев“ - Лакатник