Увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт ще има, но то ще бъде въведено на два пъти - през март и септември. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след срещата на представителите на Столичната община, транспортните синдикати и общинските транспортни дружества във връзка с исканията на шофьорите в публичния транспорт на София месечните им възнаграждения да бъдат увеличени с 30%, предава БТА.

"За всички е ясно, че има непрекъснато увеличение на цените и че на хората е трудно, но също така е ясно финансовото положение на градския транспорт. Съгласихме се, че работещите в общинските транспортни дружества ще получат увеличение на възнаграждението с оглед на факта, че няма приети бюджети на общините, за което и синдикатите се съгласиха, това увеличение да стане на две стъпки - увеличение от 1 март със 150 лв. и от 1 септември - с още 150 лв., когато се приемат новите бюджети", посочи кметът Фандъкова.

Сумата от 300 лв. не достига като процент поисканото от водачите на превозните средства. За някои от служителите тя ще надхвърли очакванията, но конкретно за шофьорите увеличението е с 20%.

По думите на Екатерина Йорданова, която е председател на Съюза на транспортните синдикати в България, такива са възможностите, които общината и държавата, могат да изпълнят.

Служители на градския транспорт в София са готови на ефективна едночасова стачка в сутрешен пиков час, ако заплатите им не бъдат увеличени с 30%. Своята готовност те изразиха на протест пред Столичната община преди срещата на местната администрация, транспортните синдикати и дружествата на публичния транспорт в София, на която трябваше да бъде решено дали и какво увеличение на месечните възнаграждения ще получат те.