Правителството одобри Допълнително споразумение към Меморандум за разбирателство между България и "Гаранти - Коза България" ЕАД за изпълнението на приоритетния инвестиционен проект "Гранд Каньон - София" в столичния район Младост. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С документа се удължава срокът за изпълнение на проекта с две години поради отчетено съществено забавяне в изпълнението на административни процедури.

Удължава се и срокът на сертификата за приоритетен проект, издаден на основание подписания меморандум.

Проектът "Гранд Каньон-София" предвижда изграждането на комплекс със смесено предназначение, съчетаващ търговска част, хотелски комплекс, парк с езера, скейтборд парк и открита детска площадка.

Проектът "Гранд Каньон" е разработен така, че да популяризира столичния район "Младост" като предпочитано място, обединяващо възможността за пазаруване, настаняване, отдих и живот в града, уточниха от правителствената пресслужба.

Общият размер на инвестицията е 120 млн. лева. След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени 240 нови работни места.

Проектът беше атакуван от районната кметица Десислава Иванчева, въпреки че имаше разрешение за строеж. Той трябва да се реализира на мястото на някогашната "Нова Деница" в "Младост". Разгъната застроена площ на "Гранд Каньон" ще е 138 хил. кв.м, а парковата зона - около 20 хил. кв.м. Трите сгради в комплекса ще се казват "Витоша", "Пирин" и "Рила".

В комплекс ще има 765 апартамента, търговски център, луксозна хотелска част, престижна очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи, шопинг мол, парк със зелени площи, амфитеатър, детска площадка и скейт парк.