Два пожара горяха в София в последните няколко часа, съобщиха от МВР.

В единия случай малко след 14:00 часа е подаден сигнал за пожар в апартамент в ж.к. "Надежда". Изпратени са екипи на пожарната. Огънят е нанесъл материални щети, но няма пострадали.

Другият сигнал е за пожар в сухи треви в района около Чепинци и Кремиковци. На място също са изпратени екипи. От огъня се е получило задимяване. Няма опасност за хората.

Общо 159 пожара са гасили огнеборци в страната само за изминалото денонощие, съобщиха по-рано от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма загинали и пострадали.

С материални щети са 24 пожара, седем от които в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са 135 пожара.

Огнеборците са реагирали на общо 196 сигнала за произшествия. Извършени са 29 спасителни дейности и помощни операции, три от които са при катастрофи.

В съседна Гърция обаче ситуацията все още не е под контрол. На помощ, освен български пожарникари,  Германия и Швеция изпратиха по два самолета Air Tractor, а Хърватия - воден бомбардировач CL-415. Чехия изпрати хеликоптер Blackhawk, който се очаква да кацне в Гърция довечера, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА. 

Освен това 56 румънски пожарникари с 10 противопожарни автомобила се борят с пожарите в Гърция от понеделник (21 август), както и два самолета "Еър трактор", изпратени от Кипър (вижте повече).