Странни и доста големи дървени греди се появиха в центъра на столицата - пред 133-то училище "А.С. Пушкин" и пред 7-о "Свети Седмочисленици" на ул. "Цар Иван Шишман". В опит да не се спънат и пребият хората заобикаляха или пресичаха на отсрещния тротоар. 

След подаден сигнал към Столичен инспекторат греди са преместени, но преди това са стояли 3 дни на тротоара.

От Столична община обясниха пред БНТ, че дървените греди са част от конструкции за пейките, които да бъдат разположени по ул."Цар Шишман" по проект "Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част - Зона 2".

Изпълнителят на Зона 2 е "Парсек груп". Компанията е разположила на мястото на ул."Шишман", на което трябва да бъдат пейките, дървените елементи за техния монтаж.

По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища - 133. СУ "Ал. Пушкин" и 7. СУ "Св. Седмочисленици".

Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство.

Дирекция "Контрол на общественото строителство" е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Цялостното изпълнение на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв.

През октомври, още преди встъпването си в длъжност, кметът Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София, описани в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Сигналът включва установени нередности, включително по възлагането на ремонтите в Зона 2 и Зона 4. Зона 2 включва и частите от ул. "Цар Шишман" и ул. "6-и септември", които се ремонтират от "Парсек груп", за сумата от 5 348 158 лв. без ДДС. Миналата седмица управляващият орган на програмата наложи санкция в размер на 217 346 лв., по този договор, сключен през 2022 г.