Нова арт инсталация в центъра на столицата стана хит в социалните мрежи. Като част от коледната украса пред входа на храм-паметника "Александър Невски", златистата конструкция се превърна в повод за множество коментари и колажи във Фейсбук.

Инсталацията е съставена от три арки в златен цвят. На първата има надпис "Светлината в нас", асоциация с наближаващите светли празници. Отдолу черно-червен килим, погледнато в перспектива, насочва директно към главния вход на катедралата.

Дебатът "за" и "против" златистите арки бързо беше политизиран с остри реакции от коментатори с изявена партийна история. Някои от тях дори асоциираха инсталацията с логото на партия "Продължаваме промяната", чийто представител е новият столичен кмет Васил Терзиев.

"Не! Хайде поне един български ден да мине без простотии. Но...не! Не минава. Ето я поредната "промяна". Жалко. У нас простотия и промяна станаха синоними", пише в профила си във Фейсбук Александър Йорданов, председател на 36-ото Народно събрание, който през 2019 г. стана евродепутат от общата листа на ГЕРБ и СДС. 

"Да монтираш логото на провалената си Промяна пред входа на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", мисля, че е светотатство, кощунство, подигравка! И, да, светлината в нас ще настъпи, когато се изнижат през вратата си по-живо, по-здраво за там, откъдето се домъкнаха", заявява в социалната мрежа и друг евродепутат - Асим Адемов, също влязъл в ЕП от общата листа на ГЕРБ и СДС. Към краткия текст е прикачен и колаж на инсталацията и логото на ПП-ДБ.

"Вратата от логото на "Промяната" пред храма!? То бива, бива, но чак пък толкова...!", отбелязва Евгений Михайлов, бивш народен представител от СДС и кандидат-депутат от ДОСТ.

"Светлината в нас"- ясно. Две книги написах, все за тази светлина точно говорих, там въпроси нямам. Емблемата на София над надписа леко ме разтревожи, ма си рекох: "Светлина да е! За всичко и за всички. Какво тук значи някаква емблема!" И се успокоих. Арка като арка. Златна, естествено. При тези данъци, дето ги плащаме, и камъни Сваровски могат да си позволят да инкрустират. Но да не давам повече идеи. Замълчи, сърце! И ти, уста! Обаче червеното килимче не успявам да си го обясня ни по херметическите учения, ни по езотеричните, ни по богомилските текстове, ни по Дънов, ни по Щайнер, ни по Буда, ни по Шива, ни по дявол, ни по ангел. Е, това ми е болката, въпросът, менталната драма, душевната ми криза", написа и писателката Мария Лалева.

 

Имаше и хора, които подкрепят коледната арт инсталация.

"СВЕТЛИНАТА В НАС" ЧУДНО МИ Е колко хората НАПАДНАХА с обиди, това красиво допълнение към Храма. Защото " очи си имате, но не виждате", че сочи, напътства към входа на Храма, Защото именно Храма символизира Светлината в нас! Как нямате разбиране, как нямате духовно усещане за нещата , а плюете, като варвари! Еее не се учудвам вече, защо не ми четете и не разбирате книгата ми "Обичайте Бог"! Запомнете го това! Храма е Светлината в нас! Но мнозина не сте си поддържали светлината във вас!", гласи коментарът на Румяна Господинова без редакторска намеса.

От Столичната община представиха конструкцията като част от коледната украса на София. 

"В духа на посланието на инициативата "Светлината в теб" се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея "Елхи на таланта", коледен базар за храни, напитки и творчески продукти", се посочваше в официалното прессъобщение.

Само няколко дни по-рано - в деня на запалването на коледните светлини - друга фигура, представена като "Снежанка", отново разбуни духовете.

Снимка: BulFoto