В десет разпределителни пункта личните лекари в София ще получават заявените от тях ваксини срещу COVID-19, съобщиха от столичната Регионална здравна инспекция.

Местата за получаване на ваксините са диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) с номера 8, 11, 12, 13, 17, 18, 20, 22, 24, както и от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), където са предвидени два пункта. Адресите и работното им време са публикувани на интернет страницата на СРЗИ.

Всеки общопрактикуващ лекар ще трябва да изготви заявка за вида и количеството ваксина, които иска да получи, както и да посочи пункта, от който предпочита да получи дозите. Заявките ще се подават от понеделник до четвъртък, по бланка-образец.

Общопрактикуващият лекар или упълномощено от него лице ще получи ваксината с приемно-предавателен протокол от разпределителния пункт, уточняват от здравната инспекция в София.

Миналия месец се стигна до напрежение пред Столичната РЗИ, след като лични лекари чакаха в продължение на часове, за да получат по едва два флакона от препарата срещу COVID-19. Последваха взаимни обвинения за липсваща организация от страна на РЗИ и за неспазване на графика ор страна на лекарите. Освен това Регионалната здравна инспекция беше единственото място личните лекари взимаха ваксини. В София работят около 800-900 джипита.

Новата организация за провеждането и логистиката на имунизационния процес е факт след заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.