От днес Столична община е официален собственик на къщата-музей на големия поет Пейо Яворов, след като сагата със собствеността й продължи няколко години.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че придобиването на имота е голяма победа за обществото. Той подчерта, че Яворов е една от най-важните личности в духовната история на България и заслужава нашата признателност.

"Бяхме задължени като местна власт, отговорна към гражданите, да намерим края на тази сага. Сега имаме щастлив завършек", каза Чобанов пред bTV.

По думите му това е първият случай, в който подобен обект се придобива от местната власт. Зам.-кметът се надява този "прецедент" да стане практика, така че и други общини да потърсят решение за знакови обекти. Според него все още има старинни сгради и паметници, които са частна собственост и са в лошо състояние.

Снимка: btvnovinite.bg

Чобанов подчерта, че цялото ръководство на Столична община е гласувало средства за реставрацията на къщата-музей. Освен това обясни, че имотът е придобит за около 20% под пазарната цена.

"Сумата е справедлива и изгодна за данъкоплатеца и е нищо в сравнение с духовния музей в центъра на София", каза още той.

И уточни, че се очаква догодина напролет да са готови проектните документи и да започне специален конструктивен ремонт, който да гарантира устойчивостта на сградата.

За да отбележат придобиването на имота, символично са поканени интелектуалци и членове на Националния литературен музей. Ще има и тържество.

Сагата около къщата-музей на Пейо Яворов продължава дълго, като собствениците се менят няколко пъти. За последно ключовете държи Васил Панчев. Той наследява имота през 2015 г. със задължения, защото къщата е ипотекирана няколко пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него сградата е използвана като инструмент за различни кредити. Близо половин млн. евро са били върнати на предишния собственик, но при причисляване на лихви са се оказали разлики около 300 хил. евро, които в момента той предявява.

За това бившият собственик Володя Лозанов беше завел дело срещу Панчев. По думите на Лозанов нито една съдебна инстанция, нито финансова проверка са установили нарушения.