Областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира работна среща по повод състоянието на язовир "Бели Искър".

"Язовирът е опасен и стената му е силно компрометирана. Откакто е построен през 1945 година, е ремонтиран само един път. В същото време отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции", заяви Иван Иванов.

В срещата участие ще вземат народни представители от парламентарно представените политически сили, избрани от 26 МИР София-област, представители на ръководствата на Столичната община, "Софийска вода", "Български ВиК холдинг", Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", ДАНС и Пожарна безопасност и защита на населението.

Язовир "Бели Искър" е проблемен поне от 2017 година. От години се знае, че стената му е опасна. Водата често замръзва, което е една от причините за влошаване качеството на язовирната стена. 

Заради влошеното състояние на съоръжението предписанията са той да не се запълва повече от 60%. Експертите следят да се спазва този показател, въпреки че той трудно достъпен - става само с моторни шейни през зимата.

Язовир "Бели Искър" осигурява близо 20% от водата за София