Столичната община предстои да увеличи с 800 хил.лв. бюджета на програмата "Топъл обяд", съобщи пред журналисти в Столичния общински съвет Надежда Бачева, заместник-кмет по социални дейности. Днес СОС одобри доклад за удължаване на изпълнението на програмата от районните администрации в столицата през 2024 и 2025 година, предаде БТА.

Има политическа воля от всички групи да се намери това допълнително финансиране, така че цената на човек да стане адекватна и при провеждането на обществените поръчки, не само да има интерес от фирмите, които да предоставят тази храна, но и тя да бъде качествена, съобщи общинският съветник Борис Борев.

За 3.20 лв. на човек и с включени разходи за транспорт, няма как да бъде гарантирана качествена храна за ползвателите на социалната услуга, заяви общинският съветник Борис Бонев. Той обяви, че се търсят опции да се дофинансира програмата "Топъл обяд" от бюджета на Столичната община, така че цената да стане такава, че да се осигурява качествена храна, каза общинският съветник.

Той подчерта, че е имал колебания дали има смисъл да продължава тази програма във вида, в който е в момента. "Защото не съм сигурен, че за ползвателите е по-добре да ядат боклуци или да не ги ядат въобще", каза Боне

Надежда Бачева информира, че в момента един "храноден" е на стойност 3.20 лв. и включва супа, основно, хляб и поне веднъж седмично десерт, като едно от двете ястия трябва да съдържа месо. Към момента се обсъжда цена от 6 лева и дофинансиране с 2.80 лева, каза зам.-кметът.

Тя подчерта, че ползвателите на услугата са най-слабите и уязвими хора в София. За да им помогнем, е важно да не спираме програмата, както и да им осигурим прилична храна, заяви Бачева.

Процедурата "Осигуряване на топъл обяд" е първата, която стартира след одобрението на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Към момента "топъл обяд" се предоставя на 1089 души в столицата. Столичните райони с договор по програмата са 14. Това са "Банкя", "Възраждане", "Връбница", "Изгрев", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Овча купел", "Подуяне", "Средец", "Сердика", "Слатина", "Красно село" и "Оборище".