Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев съобщи че, за да се осигури работата на "Топлофикация - София", свиква извънредна сесия, на която да се вземе решение за сформираме на преговорен екип от всички политически групи, който да поиска компенсации от държавата заради ръста в цената на природния газ.

"Няма поскъпването на природния газ да се плаща от софиянци. Това не е честно и справедливо", каза той пред журналисти.

Георгиев обясни шоковото поскъпване с ръста в цените на природния газ, който "Топлофикация" купува, както и с квотите.

"Това са 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв. за мегават/ час, а днес предстои ново поскъпване на природния газ. Цената, която е одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното. Категорично сме против промени в цените, но държавата трябва да стъпи така, че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации", посочи председателят на СОС, цитиран от БНТ.

Тъй като столичани няма да издържат на подобно поскъпване, общината ще иска помощ от държавата по западен модел.

"Предлагаме конкретни мерки и на председателски съвет днес взехме решение на извънредна сесия да обсъдим конкретните действия, така че Столична община да защити най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 милион граждани на София", каза председателят на СОС Георги Георгиев.

"Природният газ, който купува "Топлофикация" и квотите, представляват 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв. за мегават час, а днес предстои ново поскъпване на природния газ. Цената, която е одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното. Ние сме категорично против промени в цените, но държавата трябва да стъпи, така че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации", допълни Георгиев.

Гражданите да бъдат спокойни, увеличение на цените за топлоенергия засега няма да има.

"Топлофикация София" гарантира технологично спокойното преминаване на зимния сезон. Ще има нормално топлоснабдяване на гражданите. Социално поносимата цена, която гражданите плащат, трябва да бъде запазена", заяви от своя страна Прошко Прошков - председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Той беше категоричен, че не може буферът на цялата енергийна система да бъде едно общинско дружество като "Топлофикация София".