От зоологическата градина в София се похвалиха с нов вид примати в своята колекция - двойка красиви златоръки тамарини.

Те са у нас по силата на проект за размяна на животни между зоопарковете. Пристигнали са с полет от Мадрид на 9 май. Родени са в испанския зоопарк Сендавива през януари 2019 г. В момента се адаптират с новите си условия и скоро ще могат да бъдат видени във външното им заграждение в сектор Примати 2". 

Златоръките тамарини са южноамерикански вид, представители на семейство Остроноктести маймуни, които обитават амазонските дъждовни гори, уточняват от зоопарка. Сравнително дребни са - достигат тегло до 500 гр. Живеят в короните на дърветата и са много добри катерачи. Хранят се с насекоми, зрели плодове и дървесна смола. Диетата им включва и нектар, крехка растителност, паяци, птичи яйца и малки гръбначни Наричат се златоръки заради златисто-оранжевата окраска на крайниците си. 

"Златоръките тамарини са нов и изключително атрактивен вид в разнообразната колекция от примати на зоопарка. През ноември 2020 г. когато открихме мащабната реконструкция на сектор "Примати", реализирана с финансовите средства на Столична община, обявихме, че сме подготвили специално заграждение за тези маймунки. Ето те вече са тук, въпреки голямото забавяне заради паднемичната обстановка в целия свят и транспортните пречки с множество отлагане на полети", обяснява директорът на Зоологическа градина-София Добромир Бориславов. 

"Сега при нас живеят над 50 маймуни от 11 вида, които разполагат с 14 пъти по-големи външни заграждения от преди с естествена растителност, бамбукови дървета и подходяща аранжировка. Софийският зоопарк е първият и единствен в България, който има на експозиция тези изключително красиви и интересни тамарини", добавя той. 

През 2020 г. И семейството на големите котки се увеличи с ценни екземпляри - двойка персийски леопарди и двойка снежни леопарди. Скоро се очаква и женска бърнеста мечка, която ще бъде партньорка на мъжкия Лиам.