Зеленото движение в район "Оборище" организира масово изпращане на сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната "Къща с ягодите", която е и паметник на културата (намира се на ул. Сан Стефано" 6).

"Следя казуса от 2015 г., когато се появиха становища, платени от собственика на къщата Валентин Златев, за това, че сградата е несигурна и трябва да бъде съборена", разказа пред Радио София Димитър Димитров от движението, който е дългогодишен жител на квартала. Тогава с петиция от столичния кмет Йорданка Фандъкова е поискана независима експертиза, но тя не е извършена и до този момент.

По закон поне предписание към собственика трябва да бъде направено, за да се укрепи сградата и да се предотврати рушенето, коментира още Димитров.

По думите му нито сградата, нито дворът "са пипани", откакто са купени от Валентин Златев.

"Дори бихме се събрали и бихме му помогнали. Не вярваме на експертизите, които твърдят, че е невъзможно запазване и укрепване на къщата. Единствените валидни експертизи са назначени от Столичната община и са независими", каза още Димитър Димитров.

Каква е историята на Къщата с ягодите?

Красивата сграда в стил сецесион е обявена за паметник на културата през 1978 г. Тя носи това името си заради декоративните ягоди, посадени в двора й.

Архитект на къщата е Георги Кунев, който завършва образованието си във Виена и Карлсруе. Построена е през 1927-1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата е с обща приблизителна площ от 500 кв.м. Има три входа, като главният представлява впечатляващо извита колонада с външно стълбище. Не по-малко удивителни са и двата странични входа, които са специално проектирани за карети и файтони.

Към момента от интериора на този паметник на културата не е останало много. Двуетажната къща е с подземна изба, пет спални, салон за прием на гости, сцена за музиканти, кабинет и стаи за прислугата.

Имотът е национализиран през 1944 г. Първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно къщата става търговско представителство на СССР в България. През 1990 г. Къщата с ягодите е върната на наследника на първия собственик, за когото е строена - Димитър Иванов. През 2001 г. в къщата е заснет българският филм "Опашката на дявола" с Мариус Куркински и Самуел Финци. От 2004 г. тя е собственост на директора на "Лукойл" Валентин Златев.