Софиянци се тревожат за съдбата на "Къщата с ягодите"

Не вярват, че е невъзможно запазване и укрепване на този паметник на културата

Обратно в новината

Коментари - Софиянци се тревожат за съдбата на "Къщата с ягодите" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След 9.9.44г. комунистите са изтрепали маса българи,за да им откраднат имота.Историята продължава.Комунистите са били най-бедни,защото са били най-прости и най-мързеливи.

Отвратително :(

Със или без пари, за каскетът неща като вкус, етстика, култура и пр. започват и свършват с панелките. Отврат!

Като роден, израснал, живял в този квартал и играл из дворовете, мога да кажа ,че след като бутнаха бирената фабрика (не че трябваше да остане в предишния си вид ) този квартал като че ли изчезна, е малко сантименталности.

Да ми я дадат на мен, ще я реставрирам и ще живея в нея. Тези имоти обаче се дават на специални хора.

Собствениците на къщата и техните наследници са избити от комунистите през 1944 г България беше и си остана лъжлива Комунистическа страна

Бай кольо, когато убиеш, в съда се иска възмездие. Или само вие трябва да получите възмездие, а за убитите от вас - йок.

Живея в град в листа за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук всеки може да си закупи стара къща, паметник на културата на не много висока цена. Но е задължен да я реставрира. Това е! А тоя Златев ли е, какъв е - държавата да му търси отговорност защо не я е реставрирал досега, мамка му, след като 16 години е собственик вече

Ако не може да се грижи за имота /паметник на културата/ да му се отнеме!

Със сигурност може да се грижи, но дали иска да я запази в този вид?

А бе как така си запазват вековни сгради в другите европейски държави? Цели квартали възстановиха след 2вс. Само при нас не може.

НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ОБЩИНАТА, СЛЕД КМЕТА И ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ ИМА САМО РАЗРУХА!

След руските подлоги които изкупиха страната ни остава само разруха до като не ги изгоним до крак

кви руски подлоги те гонят дебил кух , като е прав човека !!! след Йордана остават само грозотии , затварят се тревни площи (за да се намалят паркоместата и народа сам да поиска зона) , правят се безмислени градинки по 800К за една беседка и 2 катерушки , слагат се бутони за светофари за по 20К на светофар и мнннннннго други неща

Валентин Златев, а и всички "юнаци', като него, са пределно ясни на всички какво представляват и какво заслужават, като цяло... Въпросът тук, обаче, е друг. Целият "форум" и разни движения са ахнали по едно време красивите, но сега представляващи съборетини, "паметници на културата". На мнение съм, че такива "паметници на културата" следва да се изкупуват от държавата или общината на пазарна цена, а не да задължават собствениците им да ги ползват във вид, удобен за файтони (например - това е само образно казано). Ако някой се е загрижил за историческо наследство, то да бъде така добър да го купи и поддържа в нефункционалния му вид. Ако загрижилите се съфорумци, движения и т.н. активисти, но най-вече държавата или общината, нямат достатъчно пари, за да купят една сграда, то трябва да има срок, след който собственикът да избере да я разруши и да построи позволеното по градоустройство - ново, функционално, красиво и да - в повечето случаи носещо печалба на иницииралия този процес (за мъка на голяма част от недоволните). Да, трябва да се следи за максимално и реално изпълнено озеленяване при ВСЕКИ строителен проект, но това е нормален процес, който не може да се спре. Ако задължително трябва да се запази нещо, то трябва задължително да се намерят пари и да се купи. Как общината успя да закупи къщата на ул. "Раковски", в която за кратко е живял Яворов?! Значи можело! Прехвърля се обществената грижа на частни лица, което е дълбоко сбъркано (в случая можеше да е реститута или друг, а не Златев...).

lCAK

Няма да обръщам внимание на обърканите ви разсъждения , но искам да обърна внимание на следното.Един гражданин/защото е престъпник/ построи двуфамилна къща в парк 35 дни преди да излезе законът, че в парк не можеш да построиш и кенеф.В задачата се пита как става това и ще дам пояснение - Този тъмен балкански субект му е снесена информация от народното събрание да започва иначе няма да стане работата.Защо хора, които хабят толкова енергия, не се насочат и да се борят с такива престъпления.

Г-н Д.Димитров, А нещо ще кажете ли за тенис корта и заведението в парка Заимов на съпругата на Стефан Софиянски? Или там си трайкате?

Да, ама Златев ремонтира от до къщата си, която се намира на ъгъла на ул. Велико Търново и ул. Васил Априлов. Щом е могъл да купи две къщи в най-скъпия квартал в София и да ремонтира едната от-до ще ремонтира и тази. Отделно има два хотела в квартала - Хаят на паметника Левски и Кристал Палас на ул. Кракра и ул. Шипка. Ако не да си ходи в Правец!

Невероятно е, как на никой не му дреме за това прекрасно място.

Не им дреме , защото къщата е свързана с кървави убийства. Българските комунисти са много суеверни.

Ами ще я бутнат ,нито ще е първата нито последната.Преди годи на бившият булевард " Клемент Котвард "№32 ,точно срещу военната академия имаше една къща също с три входа .Някога там на вторият етаж живееха собственичките 2 или 3 възрастни дами , а в останалите етажи живееха наематели.Къщата също имаше много интересно вътрешно разпределение и ако не греша ,единият вход водеше само до етажа на възрастните дами.Имаше врати с цветни стъкла,парапети от ковано желязо.Е, сринаха я и сега на нейно място има една безлична резедава сграда с някакво студио за красота Съдбата на тази къща ще е същата.Златев ще си вдигне една парвенюшка сграда и това е всичко.Пред инвестиционните намерения и подкупите нищо не може да устои

бул. ''Клемент Готвалд'' може би? Сега е бул. ''Евлоги и Христо Георгиеви''.

Странно как при "демократизмът", особено неолибералният всичко в българия изпадна във всякакъв вид разруха, материална, социална, финансова, нравствена, културна. Добре, че има банани, този символ на демокрацията.

Не се чудя,че един тъмночервен субект се представя с подобен НИК но селски кретен когато вие узурпирахте властта и национализирахте всичко което можехте наготово направено сега държавата разполага само с парите от данъците които вие посрани пенсии дори не плащате а и ви дотираме от нашите пари през бюджета та като не можеш да прозреш колко си тъп и колко малко още ти остава защото през 90-та ви се размина но ЕГН-то няма да ви прости.......заминавате си!!!!!

Като е паметник на културата,защо е продадена без договор -да се запази кото такава?

както доста къщи паметници на културата и тази ще бъде оставена да се разруши,че да "цъфне" на нейно място поредната люпилня за пари под формата на нова бизнес или друг тип подобна сграда.

Точно така. Неунищожими са само диващината и простотията :)

На снимката е все още в приличен вид. Преди час минах покрай тази къща, съвсем е рухнала. В лошото време изглеждаше като от филм на ужасите с призраци.