За непочистени спирки на градския транспорт, подходи към пешеходни подлези, както и за некачествено почистени тротоари и вътрешно-квартални улици са наложени 180 371 лв. на фирмите, отговорни за зимното почистване на града. Това съобщиха от Столичната община.

Най-много непочистени обекти екипите на Столичен инспекторат са установили в районите "Студентски", "Овча купел", "Панчарево" и "Витоша". При контрола са наложени 77 санкции за непочистени спирки в "Триадица", "Подуяне", "Връбница", "Лозенец", "Студентски", "Банкя", "Искър", "Люлин", "Овча купел", "Панчарево", "Младост", "Витоша", "Кремиковци" "изгрев", "Слатина" и "Оборище". За непочистена спирка на градския транспорт до 7:30 ч. санкцията е в размер на 2000 лв.

Столичните инспектори са извършили и проверки за почистването на прилежащи площи към търговски обекти. Наложени са 120 глоби за непочистени прилежащи площи пред търговски обекти на обща стойност 5160 лв. в днешния ден.

Съставени са и 58 констативни протоколи с предписания на частни имоти на домоуправители за почистване на прилежащите им територии от сняг и лед. Най- много санкции за неизпълнение на това задължение са наложени в районите "Изгрев", "Илинден", "Младост", "Възраждане", "Кремиковци" и "Панчарево".

От общината напомниха, че собствениците на сгради са задължени да почистят терените пред съответните си имоти.

Вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че общината е наложила санкции за 140 000 лв. за почистващите фирми за неизпълнение на дейностите по почистване на снега в няколко столични района, добавя БТА.

Те са глобени за непочистени прилежащи пространства на спирки на градския транспорт и на подходи към пешеходни подлези.

Обърнато е специално внимание на почистването на леда около спирките на градския транспорт, тротоарите пред болниците, училищата и детските градини и яслите, подстъпите към подлезите и самите подлези.