При прогноза за снеговалеж снегорините ще бъдат изнесени на общо 55 точки в града. 335 снегорина и 11 малки роторни машини за почистване на тротоарите са в готовност. Над 35 хил. тона реагенти за обработка са налични в базите на фирмите, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя, заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и директора на Столичния инспекторат Ивайло Иванов, провери готовността за зимно почистване на територията на Столичната община.

В база в район "Витоша" кметът провери техниката, която се изисква за зимно почистване, и наличните соли, с които се извършват обработки на улици и булеварди, част от републиканската пътна мрежа, общински пътища. Фандъкова каза, че в края на октомври са проверени базите на всичките седем фирми, ангажирани със зимното почистване на цялата Столична община, включително всички общински пътища и пътищата в природен парк "Витоша".

Проверката днес установи, че техниката, която се изисква, е налична, има необходимите количества соли за обработка, посочи столичният кмет. Най-големият приоритет за зимното почистване са трасетата на градския транспорт и големите вътрешноквартални улици. Прогнозата за времето показва, че е възможно още в понеделник по високите части на природен парк "Витоша", както и в по-високите части на район "Витоша", да има нужда от обработки, каза Фандъкова.

По думите ѝ задачата на Столичния инспекторат е да следи много внимателно прогнозата за времето и да предприема превантивни мерки. Контрол и санкции е задачата на моите колеги от Столичния инспекторат, задачата на фирмите е да създадат организация и да се справят със зимното почистване, подчерта Йорданка Фандъкова.