Столичната дирекция на вътрешните работи започна от началото на декември специализирана полицейска операция за ограничаване на пътните произшествия с пешеходци. Акцент в акцията са децата и районите около училищата, съобщиха от МВР.

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения в часовете, когато започват и приключват учебните занятия, както и в големите междучасия. Униформени служители следят за спазване на Закона за движението по пътищата и подпомагат пресичащите деца и хора в рисково положение.

Полицаите извършват проверки дали пътната маркировка, обозначаваща пешеходни пътеки е опреснена и видима при лоши метеорологични условия, поставени ли са знаци на подходящи места и осветени ли са участъците. При констатиране на нередности ще бъдат изготвени сигнални писма и сезирани съответните общински администрации, допълват от МВР.

От началото на годината над 280 000 са шофьорите, засечени да се движат с превишена скорост в София, за сравнение - през 2022 г. са били 180 000.