Само за няколко часа отрова, разпръсната в градинка в столичния квартал "Манастирски ливади" до Околовръстното шосе, уби пет кучета. Стопани разказват, че препаратът е бил толкова силен, че животните умирали за минути. Това е станало, след като на различни места са поставени кренвирши, напълнени с бяло вещество, съобщи Нова телевизия.

Кадър от Нова телевизия

"Дъщеря ми изведе кучето, за да го разходи в градинката. След като се прибират, животното явно е взело от това нещо под един храст и 100 метра по-надолу пада на тротоара в безпомощно състояние. Тресе го, с пяна на устата, кръв и не може да диша. На две преки от нас има клиника, веднага отидох, там казаха, че е отровено, да бързам за централна ветеринарна, защото само там имат системи за реанимация, но не успях да стигна дотам навреме", обясни потърпевш, чийто домашен любимец е бил отровен.

"Вчера моята съпруга го разхожда и като се прибират получава гърчове на задните крака... Искам да попитам този, който го е направил, дали спи спокойно? Защото ние не спим спокойно, първо, защото скърбим, и второ - от мисълта, че съществуват такива хора", каза още един софиянец, загубил кучето си.

Собственици на животни са подали сигнал до 112. Оттам обаче заявили, че няма извършител и няма какво да се направи. Те разказаха, че са им правени забележки от близка бизнес сграда. Според тях обаче камерите от близките сгради могат да бъдат прегледани.

"Хората са постъпили правилно, като веднага са подали сигнал. Полицията има разписана от 2014 г. процедура за незабавно реагиране при такива случаи. Тя очевидно не е спазена от човека, получил сигнала", посочи Явор Гечев от "Четири лапи".

Процедурата предвижда веднага на мястото да бъде изпратен полицейски екип, който да направи оглед. Тогава се преценява дали да се повика ветеринар и да се вземе проба. По думите му в такива случаи може да се подава сигнал в прокуратурата.

Според пострадалите хора най-вероятно отровата е стрихнин и ще я дадат за изследване.

"Ако наистина отровата е стрихнин, която е забранена в ЕС, това е изключително опасно, и а за хора, Може би, трябва да пострада някое дете, не дай си, Боже, за да се задействат най-накрая от полицията и да разработят много ясна процедура и тя да се спазва", уточни още Гечев.