Закупихме шест автобуса от най-висок екологичен клас, които да включим по линиите към планината Витоша, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, който, заедно с председателя на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера и заместник-председателя ѝ Зафир Зарков, както и със заместник-кмета по транспорт и финанси Дончо Барбалов, представиха превозните средства.

Снимка: БТА

Георгиев припомни, че през февруари тази година СОС одобри закупуването на употребявани туристически автобуси, осигуряващи достъп до природен парк "Витоша". Той съобщи, че през последната една година над четири пъти са се увеличили гражданите, които стигат до планината с градски транспорт с линиите 63 и 66. Затова, като анализираме в реално време трафика и нуждите на гражданите, взехме решение за закупуването на тези автобуси, посочи Георгиев.

Снимка: БТА

Те са оборудвани със системи за гласово известяване, необходимо за незрящите и за хората с различни сетивни проблеми. Всички автобуси по линия 66 ще бъдат оборудвани с велобагажници, другите по линия 63 вече имат имат такива, каза председателят на СОС. Той подчерта, че целта е планината да стане още по-достъпна за хората.

Снимка: БТА

Автобусите по линия 63 ще се движат на интервал от 16 минути през уикенда и на 30 минути в делнични дни. Автобусите по линия 66 през събота и неделя ще са на 20 минути, а през седмицата - на 60 минути.

Карлос Контрера припомни, че допреди да започне пандемията от новия коронавирус автобусен транспорт до Витоша имаше само през почивните дни в края на седмицата. Мярката да се движат през цялата седмица се оказа успешна и провокира закупуването на допълнителни автобуси, посочи Контрера. Той отбеляза, че в момента, поради ситуацията с въжените линии, единствено общественият транспорт осигурява нормален достъп до планината. В следващите месеци ще положим още усилия за подобряване на т.нар. излетни линии. Целта ни е все по-добра и по-качествена услуга, отбеляза Карлос Контрера.