Поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова ще е на 23 май от 10.00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет, съобщават от театъра.

Опелото на известното мецосопрано ще е от 12.30 ч. в църквата "Света София".

"Бог да прости Христина Ангелакова! Лек да е пътят й във вечността!" - завършва траурното съобщение от Софийската опера и балет.

Голямата оперна прима почина на 73-годишна възраст след усложнения вследствие на ортопедична операция в неделя. В периода 2001 - 2004 година бе директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент. През 2015-а тя бе наградена с орден "Св. Св. Кирил и Методий".

Христина Ангелакова бе една от най-добрите ни оперни певици, мецосопран, чийто разкошен глас е звучал най-големите световни сцени. Така в продължение на десетки години тя разнасяше славата на България по целия свят.

Ще я се запомни с блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от "Андре Шение", Графинята и Полина от "Дама Пика", Марфа от "Борис Годунов", Ахросимова от "Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от "Поругаването на Лукреция" от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като "Хан Крум" от Александър Йосифов, "Хан Аспарух" от Ал. Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.