Двойно по-малки призми ще заменят монтираните ограничители на централната столична улица "Граф Игнатиев", станали известни като "перки на акули". Това съобщи пред журналисти арх. Иво Пантелеев, управител на фирмата, по чийто проект се извършват ремонтните дейности на "Графа".

"Призмите,  които предстоят да бъдат монтирани са 50% по-малки", посочи арх. Пантелеев и добави, че размерите им са съобразени с пространстовото. "Спряхме се на тези призми, защото те са видими и не заемат прекалено много обем", коментира още той.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, е размерът им е намален от 40 см на 18 см. Новите ограничители ще бъдат закрепени с лепило и ще бъдат повече от 400, като в момента започва поставянето им от ул. "Алабин" до площад "Седмочисленици".

"Предните призми не бяха закрепени, защото те стояха поради собственото си тегло. Всички тези ограничители ще бъдат сложени с лепило и няма да се прави разбиване на настилката", каза арх. Здравков и допълни, че лепилото е достатъчно здраво, за да може да бъдат поставени по такъв начин, че да не може да бъдат изтръгнати.

Това е окончателното решение за ограничителите, като основната идея е да разделят тротоара от релсите по централната улица.

Архитект Панталеев потвърди, че се очаква преди Коледа да бъде пуснато движението на трамваите по улицата.

"Към този момент мога да заявя, че промените в проекта са изключително малко и не бих го променил. Това, от което не сме доволни, са много малки детайли, които са отстраними", допълни той, като заяви, че нямат резервни варианти за други ограничители и смятат да се спрат окончателно на тези.

"Няма тротоари, защото се опитваме да следваме добрите европейски практики, с тези асоциации бяха публикувани снимки от Хелзинки", каза още той и обясни, че ако се направят тротоари те ще са под норматива заради тесните пространства.

Следващата седмица ще има държавна приемателна комисия на първия етап на трасето, тоест въвеждане в експлоатация на перони, контактна мрежа и знаци, като ще се ограничи временно движението, с така наречените бализи, съобщи още арх. Здравков и допълни, че строителството  на останалата част от улицата ще продължи във всичките части пред магазините и ще бъдат сменени настилките, като се поставят и бализите.

"В реална ситуация до тези призми ще има и тактилна ивица, която вече се изпълнява и е водеща за хората в неравностойно положение. Тя ще дава възможност да се преминава по тротоарите по такъв начин, че да не се навлиза в габаритната линия на трамвайното трасе", коментира още главният архитект на София.

По думите му основният критерии, по който са избирани ограничителите е безопасността, за това поставянето на призмите ще бъде успоредно на трамвая и пешеходците и така ще бъде избегната възможността хора, които не  внимават, да се препънат в тях.