130 детски площадки в София вече се ремонтират, първите готови са в квартал "Света Троица". В началото на годината Столичният общински съвет прие предложението на председателя Георги Георгиев и зам.-кмета по екология Десислава Билева за отпускане на 3 000 000 лв за ремонт и поддръжка на площадки във всички райони на столицата .

Според решението - от 100 000 до 135 000 лв. се разпределят пряко на районните кметове за възстановяване и поддържане на детските площадки в междублокови пространства, като средствата се отпускат както за изграждане, така и за обновяване на съществуващи площадки - в зависимост от състоянието им в съответния квартал.

Карта с всичките 130 детски площадки ВИЖТЕ ТУК >>

"Както обявихме още при представянето на програмата, приоритетно работим за обновяване на най-старите съоръжения, другият критерий е фокусът върху кварталите, които са населени предимно с млади семейства с малки деца. Столичната община осигурява финансирането на тези 130 площадки равномерно на всички райони, за което благодаря на г-жа Фандъкова. В общинския съвет решихме районните кметове да определят кои пространства да бъдат обновени, затова ще очаквам от тях бързо, качествено и в кратки срокове да изпълнят проектите - разполагат вече с осигурено финансиране. Децата на София заслужават да играят в чиста и безопасна среда и ние сме длъжни да я осигурим. Благодаря за координацията на целия проект на заместник-кмета по екология Десислава Билева, която си свърши съвестно работата. Градският парламент одобри списъка със заявените детски площадки и районните кметове вече работят по обновяването им. Сред тях отличник е кметът на "Илинден" Иван Божилов, който вече завърши реконструкцията на две големи площадки "Света Троица" - до бл. 357 и до блок 319 в квартала", коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

Снимка: Столична община