Общинският съветник Борисов Бонев от "Спаси София" обяви план за изграждане на 10 монтажни паркинга в различни столични квартали, с който се цели създаването на над 3500 нови места за паркиране.

"След няколко месеца на проучвания и търсене на документи от районните кметства, идентифицирахме първите десет подходящи терена, на които ще предложим Столичната община да изгради обществени монтажни паркинги", обясни Борис Бонев пред БНТ.

От "Спаси София" са проучили стотици терени във всички големи столични квартали, които отдавна се сблъскват с остър недостиг на места за паркиране.

"Намерихме достатъчно големи общински терени, подходящи за строителство на монтажни паркинги. Те са сравнително лесни, евтини и бързи за изграждане и не се нуждаят от постоянна поддръжка. Изграждането на монтажен паркинг с едно надземно ниво двойно увеличава капацитета на паркинга и не нарушава визуално или функционално, качеството на обитаване на съседните сгради", обясни Андрей Зографски".

Според доклада трябва да бъдат изградени по три монтажни паркинга в кварталите "Люлин", "Младост" и "Овча купел", както и един в "Зона Б-18".

Снимка: Спаси София

Приоритет е изграждането на повече места за паркиране в близост до дома и именно там, където недостигът е най-голям - около високи блокове, в близост до детски градини, училища и търговски обекти.