Над 250 души се включиха в днешната акция за почистване на района около река Искър в близост до София, каза за БТА Калина Бояджиева от WWF-България. Хората бяха изключително позитивни към дейни, добави тя. Сред почистващите е имало и деца. По думите на природозащитника най-малкият доброволец е бил на 2 г. Имаше и учители, които бяха довели своите ученици.

Това е добър знак, дава се важен пример на младите, смята Бояджиева. Според нея такива инициативи на първо място напомнят на всички, че не трябва да се изхвърлят отпадъците там, където не е регламентирано. Надяваме се, че по този начин се създава по-хубаво отношение към природата, защото може би хората не осъзнават достатъчно колко много зависим от природата, коментира още тя.

Почистването е било разположено в три пункта: около Железния мост на с. Герман, около стената на езерото Панчарево и на ливадата до рибарник Панчарево. Бяха събрани много отпадъци, сред които строителни материали, автомобилни гуми, електротехника като перални и печки, отбеляза Бояджиева. От Столичната община ще съдейства за извозването на събраните отпадъци, добави тя.

Искър е много важно място, това е реката, която ни снабдява с вода за питейни и домакински нужди и напояване, коментира Бояджиева. От WWF имаме разработена концепция за облагородяване на участъка в близост до село Герман, като целта ни е да възстановим и меандри на реката, както и да залесим района, за да се възстанови влажната зона, която е загубена през годините по една или друга причина, обясни експертът. И изрази надежда мястото да се превърна в по-приветливо и по-достъпно за разходка.

Днешната инициатива по почистване WWF-България реализира с подкрепата на сдружение "Искър - София", Столичната община, район Панчарево и Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. На страницата за събитието бе посочено, че желанието на организаторите е "да намалим натиска върху природата и да покажем обществен интерес към проблема със замърсяването". "Няма да се откажем и ще продължим да работим за това река Искър и езерото Панчарево да станат по-привлекателни места за жителите и гостите на град София, които обичат дейности сред природата", посочват още инициаторите на днешното почистване.