Посетителите на парка "Заимов" ще преминават през обновената сграда на "Сфумато", театърът ще има висящи градини - според проекта "Пристройката", представен от арх. Миряна Йорданова на публично обсъждане.

По думите й, проектът е в интегрирания план за развитие на София - на централната градска част и на културната инфраструктура. Дори спирката на метрото ще се нарича "Театрална" - по решение на Столичната община, защото в района са още Театър "София", Малък градски театър "Зад канала", Столичният куклен театър.

Идеята - още отпреди 10 г., е да се обнови сегашната сграда и да е за лабораторната работа на театъра - с ателиета, продължителни репетиции и т.н., а новата част, на запустялото пространство отзад, да е високотехнологична зала според изискванията за съвременен театър. Тя ще е универсална - подходяща и за други събития. Ще има и детски център, където педагог ще се занимава с децата, докато родителите гледат спектакъл.

На съвременните изисквания ще отговарят и всички елементи от новата конструкция - гардеробните, складовете за декорите, гримьорните, които ще се адаптират в стаи за нощуване на гостуващи чуждестранни артисти - с представления, за ателиета и други. Така Театралната работилница "Сфумато" ще има и материалните условия да се реализира, както е замислена при създаването й преди близо 30 г. - като лаборатория и европейски център за театрално новаторство, по думите на нейните основатели и ръководители режисьорите проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Проектът е по модел, който двамата са виждали в странство - при гастроли, на фестивали и когато са водили майсторски класове. Част от модела е и планираната школа към театъра.

Проектът е спечелил конкурс на Министерството на културата /МК/, за да кандидатства за финансиране по европейски програми. Важно е да бъде съгласуван преди отварянето на "Региони в растеж" през 2019 г., защото иначе може да не се класира. Съгласуването обаче се бави - заради подозрения в "далавера", както обикновено, когато става дума за разпределяне на средства. Проблемът е в мисленето, според Младенова и Добчев.

МК стои зад проекта от 2015 г. - изключително добър и необходим не само за "Сфумато", а и за София, и за България - нямаме такова театрално пространство, каза заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Проектът е хубав, театърът го заслужава, МК стои зад каузата, допълни тя.

Протоколът от обсъждането ще бъде предоставен на Комисията по екология към Столичната община, която предстои да вземе решение по проекта.