Най-добрите социални плакати от цял свят ще бъдат показани в НДК - във фоайето на Театър "Азарян". Изложбата ще бъде открита днес от 18.00 ч., съобщават от НДК.

В експозицията са работи от две колекции. "Плакат - апел" е копродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София, финансирана от Столичната програма "Култура", втора серия от трилогията "BG Плакат" - "Социални плакати", част от Културната програма на българското европредседателство, подкрепена от Националния фонд "Култура". Другата колекция е от разтърсващите фотографии на "Фриско колектив" - един от инициаторите на проекта. На фокус е социалната мисия на изкуството.

Проектът "BG Плакат" започна преди месец с изложба, посветена на фестивалните плакати. Целта на организаторите, начело с един от най-известните ни плакатисти - проф. Божидар Йонов, е да покажат постиженията, посланията и съизмерването на плаката в България и в Европа.

В новата изложба са наградени плакати от всички досегашни издания на най-старото и авторитетно изложение за политически плакати - триеналето в Монс, Белгия. Ще бъдат показани също малко известни или позабравени произведения на български автори, премирани в различни световни и национални конкурси за социални плакати.

Младите артисти могат да се включат в творчески тренинг и лекция, част от проекта на сдружение "Лингва франка" - пътуващ семинар "Мисия плакат", изпълняван също с финансовата подкрепа на Столичната програма "Култура".

Между представените български майстори на плаката са Борис Ангелушев, Асен Старейшински, Йордан Петров, Сашо Каменов, Димитър Тасев, Димитър Серезлиев, Евгени Йонов, Божидар Икономов, а между актуалните съвременни артисти - Красимира Друмева, Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов. Сред близо 100-те чужди автори от 20 държави от целия свят са знакови имена като Ален ле Кернек - Франция, Лекс Древински - Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер - Германия, Давид Тартаковер, Йози Лемел - Израел.

Специален гост е белгийският визуален артист Патрик Томбел, член на международното жури на триеналето в Монс и на "Фриско колектив".