Въпреки че цялата налична техника е ангажирана с почистването на снега в София, щетите придобиват застрашителни размери. Докато централните пътни артерии са все пак проходими, ситуцията в кварталните улици е коренно различна.

Градският фолклор роди отдавна понятието снегокалипсис, но от днес актуален е и терминът дървопад. Сутринта от Столична община съобщиха за над 150 почистени дървета и клони, които създават затруднения при придвижването, а сигналите за тях са над хиляда.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Много от по-малките улици са напълно непроходими. Снимките от престижните квартали "Изток" и "Лозенец" говорят сами. Подобни кадри има и от центъра на София. 

На улиците "Петър Парчевич" и "Княз Борис І" има дървета, надвиснали над улиците и полегнали върху сградите, както и такива, които препречват пътя. На улица "Неофит Рилски" счупени клони са паднали върху паркираните автомобили.

Според живеещите в района повалените клони и дървета са опасни и създават риск за преминаващите. Те изразиха надежда екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община да предприемат действия за отстраняването им.

Добрата новина към момента е, че няма пострадали хора. Лошата е, че липсата на предупреждения и достатъчно хора от общините на място водят до пълен блокаж.

Улица "Люлякова градина" до посолството на Япония

Снимка: Dir.bg

Пример за това са еднопосочните пътища в квартал "Изток". Там падналите дървета правят непроходими "Тодор Стоянов", "Люлякова градина", "Райко Алексиев" и още няколко улици, заради които шофьорите обръщат в последния момент и са принудени да продължат в срещуположна посока на движенето. Там ги посрещат други автомобили. В резултат на това всички затъват в снежните коловози, следва верижна реакция и блокиране на голяма част от пътищата в целия квартал.

улица "Тодор Стоянов", кв. "Изток"

Снимка: Dir.bg

Малко след 10 часа кметът на район "Изгрев", в който попада и квартал "Изток" - Делян Георгиев, направи видео обръщение. В профила си във Фейсбук той обяви, че всички подразделения на Столична община и районната администрация са на терен и продължават работа по възстановяване на нормалния ритъм. "Надявам се, още в рамките на днешния ден, да успеем да премахнем и извозим всички клони и трупи от кварталите", казва Георгиев.