Шест кабинета, три лаборатории и фотофолтаична станция включва новият център по природни науки "Еврика", който беше открит в 51-о Средно училище "Елисавета Багряна". Това каза директорът на училището Асен Александров.

На откриването на центъра присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, представители на местната власт, образователни експерти и родители.

Новите кабинети и лаборатории от центъра ще се използват от всички ученици в училището, когато имат часове по физика, химия или математика, каза Александров. Той добави, че учениците от трети и четвърти клас също ще използват кабинетите в часовете по "Околен свят" и по "Човекът и природата".

Различното в тези кабинети по природни науки e, че в тях има не една, а две дъски - или две места, от които може да се води учебният процес, обясни директорът. Той добави, че учениците не седят на традиционните чинове, а използват в клас таблети, компютри и мобилните си телефони в учебната работа. Кабинетите по природни науки представляват т.нар. обърната класна стая, в която учениците сами обобщават информацията по съответния предмет, работейки на групи, поясни Асен Александров.

Той съобщи, че за създаването на природния център са използвани 200 000 лева от фондацията "Америка за България", 100 000 лева са дарили родители на ученици, помогнали със средства или с труд, използвани са и 100 000 лева от делегирания бюджет на 51-о училище.

Родителите предложиха да се направят и монтират 12 фотоволтаични панела, които са свързани с електрическата система на училището и произвеждат електричество, обясни Александров. Той добави, че "в сайта на училището може да се види какъв е процентът на произвеждания "ток", като сега произвеждаме около 7-8 процента от необходимия ни "ток" на месец".