Предложеният бюджет на Столичната община има много недостатъци, а кметът и администрацията му пак ни загубиха времето. Това заяви председателят на БСП-София Иван Таков, цитиран от социалистите.

По-рано днес в Столичния общински съвет (СОС) се състоя среща между групите в съвета и кмета на София Васил Терзиев, на която бе представен проекта на бюджет на София за 2024 г. Скоро след началото на срещата кметът Терзиев напусна залата заради несъгласие тя да се предава онлайн.

Таков изрази съжаление, че "се наложи да присъстваме на подобен панаир". Държавните и обществените длъжности са за пораснали момчета и момичета, които знаят и могат да работят за хората. И не се сърдят, когато им задават неудобни въпроси. Като например изграждането на колко детски градини са планирани в бюджета за 2024 година и защо спортът е напълно изключен, коментира Таков.

Той добави, че общинските съветници от групата на местна коалиция "БСП за България" имат подготвени редица въпроси по предложението на кмета Терзиев и неговия екип за бюджет на Столична община за 2024 година.

"Очаквахме, че ще проведем конструктивна среща, ще разговаряме и ще спорим по конкретни теми в интерес на гражданите, каза той. Въпреки че имахме по-малко от 24 часа, за да се запознаем с предложения бюджет, ние го направихме. Имахме и конкретни предложения, които искахме да обсъдим с всички политически групи, посочва Таков

От БСП ще настояват техните предложения и корекции да бъдат включени в Бюджет 2024 на Столична община.

Заместник-председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" и общински съветник Ваня Григорова добави, че е особено обезпокоително закриването на заседанията и срещите за гражданите, за да не могат те да видят дали избраните от тях представители защитават интересите им. "Васил Терзиев още не е осъзнал, че се намира в публична институция, а не в корпорация, в която може да размахва пръст, да изключва и да включва камери, когато на него му е изгодно", коментира Григорова.

Няма защо да се изненадват колегите, че аз напуснах обсъждането на бюджета днес, молбата ми беше много ясна, а те не се съобразиха. Това заяви кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след брифинга на ГЕРБ, в който общинският съветник Георги Георгиев заяви, че кметът Терзиев е забранил онлайн излъчването на обсъждането на бюджета, след което е напуснал. Те обвиниха кмета в неуважение към общинските съветници и поискаха той да се извини. Терзиев на свой ред обясни, че в началото на срещата е помолил да не се записва и излъчва онлайн. Като мотив затова той посочи, че "има време за това".