Върховният административен съд обяви окончателното си решение, че кметицата на софийския квартал "Красно село" Росина Станиславова е в конфликт на интереси. То е по един от трите случая, по които Антикорупционната комисия уличи Станиславова. 

Става дума за случая, в който в качеството си на ръководител на проект през 2020 г. тя е сключила трудови договори с лица, сред които и нейната дъщеря. Миналата година Станиславова обжалва решението на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), според което тя е конфликт на интереси и беше глобена с 5000 лева.

Върховните магистрати обаче оставиха в сила присъдата на Административния съд в София.

При извършена проверка е установено, че оспореният административен акт е издаден при спазване на процесуалноправните и материалноправните предпоставки за законосъобразност. 

От ВАС отбелязват и действия на Станиславова, целящи да забавят делото. Макар и да не е присъствала в заседанията, тя е участвала активно в съдебното производство, следила е внимателно всички действия по делото, но твърди, че е узнала за тях "инцидентно". Пуснала и 18 молби с едни и същи искания, докато делото се е гледало, и седем след обявяването му за решаване. Те били за назначаване на правна помощ, за отлагане на делото, за поправка и допълване на протоколи, за спиране на съдебното производство и за отвод.

С оглед гарантиране правото на защита съдът е предоставил седемдневен срок за писмени бележки, но такива - както до изтичане на посочения срок, така и до настоящия момент, не са представени, но са внесени отново молби за спиране на производството по делото, поправка и допълване на съдебен протокол, отвод и т. н., съобщават още от съда.

И заключават: "Всичко изложено води до извода, че Станиславова използва процесуалните си права за възпрепятстване на извършването на надлежните съдопроизводствени действия и решаване на делото".

Сегашното решение на ВАС е основание тя да бъде освободена като кмет на "Красно село". Досега това не можеше да се случи, тъй като е избрана пряко от гражданите на района през 2019 г., подкрепена от "Демократична България". Впоследствие от партията се разграничиха от кметицата.

На брифинг Росина Станиславова обяви, че е внесла молба в съда, за да блокира процедурата по освобождаването ѝ. Молбата е за допълване на съдебното решение, като се позовава на съответни членове в КПК и НПК. Причината е, че в хода на решението на Върховния административен съд са разгледани няколко казуса, единият от които е, че според европейското законодателство няма конфликт на интереси, а магистратите не са се произнесли по нея. Дотогава тази молба е пречка за процедурата по отстраняването ѝ като районен кмет. 

Станиславова подчерта, че зад нея не стои нито една политическа формация и действията ѝ са продиктувани единствено от закона. Освен това смята, че срещу нея има политически атаки. По думите на кметицата в района, за който отговаря, има много хора, които имат годишен доход над 80 хиляди лева, но живеят в общински жилища с месечен наем от 60 лв. до 80 лв. "Тези хора не са случайни. Техните имена са пзонати", твърди Станиславова.

КПКОНПИ е установила още два пъти конфликт на интереси при Росина Станиславова. При единия административният съд в София се произнесе през декември. Той е за възнаграждение, което кметицата на "Красно село" си е платила по проекта за социален патронаж. В края на 2021 г. започна проверка на Антикорупционната комисия и по сигнали за пътни ремонти, при които е искано към длъжностно лице в общината да бъдат връщани пари. Тези материали бяха предадени на Специализираната прокуратура за разследване.

"Очакваме от "Демократична България" да предложат кой от заместник-кметовете, назначени от техния районен кмет, да довърши мандата на кмета на "Красно село", каза на брифинг председателят на СОС Георги Георгиев. 

"Съгласно закона, избирателната комисия трябва да прекрати правомощията на Станиславова като районен кмет и общинският съвет да избере кой от нейните заместници да довърши мандата ѝ. Групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет очакваме от ДБ да поемат политическа отговорност за своя кандидат, който се провали в управлението на район "Красно село", в който живеят 100 000 граждани на София. Случващото се е недопустимо. Уточнявам още, че аз полемика лично с г-жа Станиславова нямам. Тя има полемика със закона и съдът установи това. И нямам намерение да си затварям очите за злоупотреби с общински и европейски пари - това са парите на софиянци. Хората очакват от своите избраници почтеност и отговорност. Моля колегите от "Демократична България" да отговорят на тези надежди на 100 000 софиянци", каза още Георгиев.