"Фермата за ларви няма място в село Лозен. Недопустимо е производство, което генерира силна и неприятна миризма, да бъде ситуирано в селото без да е направено обществено обсъждане и без предварителна оценка на риска". Това заяви общинският съветник в СОС Иван Пешев. Той, заедно с председателя на БСП - Панчарево Еньо Савов, се включиха в протест на жителите на Лозен срещу преместването на фермата за производство на ларви от град Елин Пелин в софийското село, съобщи stolica.bg.

Жителите на село Лозен настояват дейността на фирмата да бъде приравнена към тази на екарисаж и да бъде далече от населени места. "Производственият процес и съпътстващото го отделяне на неприятни миризми на мърша и фекалии не бива да бъдат в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене", счита Еньо Савов. "Ще настояваме за бърза реакция от страна на заместник-кмета по екология на Столична община и проверка дали са спазени всички процедури и изисквания за изграждането на такъв производствен обект ", категоричен е Иван Пешев.

Фермата за ларви на "Насекомо" АД доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение е взето решение за преместване на производството.