Френският носител на Нобелова награда по химия Жан-Мари Лен ще гостува в София. Той ще изнесе публична лекция на 4 май от 11.00 ч. в Големия салон на БАН и от 15.30 в Химикотехнологичен и металургичен университет - София, съобщиха от Френския институт.

Жан-Мари Лен е френски учен в областта на химията. Носител на Нобелова награда по химия през 1987 г. съвместно с Доналд Крам и Чарлз Педерсън за разработването и прилагането на молекули със структурно-специфични взаимодействия с висока избирателност.

Роден е на 30 септември 1939 г. в Росайм, Елзас. Като малък изучава музика няколко години. В колежа изучава латински, гръцки, немски и английски език. Продължава образованието си в Страсбургския университет. Завършва с бакалавърски дипломи по философия и природни науки. Продължава образованието си като докторант в класа на Ги Урисон. Работи върху синтеза на витамин B12 в Харвардския университет. Започва своите експерименти в департамента по химия към Страсбургския университет. От 1980 г. е преподавател в Колеж дьо Франс.

Лен е атеист. Почетен доктор на Университета на Твенте в Холандия /1991/, Университета "Хериът Уот" в Единбург /2005/ и на Оксфордския университет /2014/, Командор на Ордена на Почетния легион /1996/.