При операция в София са задържани 11 души. Специализираната полицейска операция започна тази сутрин в ж.к. "Христо Ботев", съобщи МВР.

В нея участваха служители на отделите "Противодействие на криминалната престъпност" и "Противодействие на икономическата престъпност" в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) с активното съдействие на екипи на Националната агенция за приходите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и горското стопанство.

Действията обхващат редица проверки - от установяване на незаконно пребиваващи чужди граждани, притежание на незаконно и нерегистрирано оръжие, превенция на криминалния контингент, до осъществяване на незаконна търговска дейност.

В рамките на инспекцията са иззети множество хранителни стоки с изтекъл срок на годност, установена е съпричастността на извършващи незаконна търговска дейност, които са санкционирани от НАП и "Икономическа полиция". Констатирани са случаи на наети без трудови договори, в това число и непълнолетни, ангажирани за работа в тъмната част на денонощието.

В хода на извършените проверки на множество адреси са открити незаконни оръжия и такива, нерегистрирани по надлежния ред, както и фалшива валута. Задържаните са съпричастни към различни по вид престъпления - кражби, фалшива валута, притежание на нерегистрирани газови и бойни оръжия, склоняване към проституция. На етапа са образувани две досъдебни производства, по които се провеждат процесуално-следствени действия. Специализираната полицейска операция продължава.

Акция преди дни имаше и в района на Монтана. Бяха задържани шестима шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици или големи количества алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Автомобилите на нарушителите са иззети.