Сериозни мерки за сигурност е предприела полицията в София заради предстоящата в четвъртък среща на върха "Европейски съюз - Западни Балкани". От рано тази сутрин на площада пред катедралния-храм "Александър Невски" започнаха да се събират служители на МВР от цялата страна, откъдето започнаха да се разпределят по местата определени за охрана.

Районът около Националния дворец на културата (НДК) е отцепен и в него се влиза само с акредитация, тъй като съпътстващата програма на срещата на върха започва от днес.

В НДК се провежда форум, посветен на инвестиционния потенциал на Западните Балкани.  Председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейският парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни пък участват в срещата на Европейската народна партия в резиденция Бояна.

Очакват се задръствания и закъснение на градския транспорт заради пристигащите делегации.

От Столичната община призоваха да не се използват личните автомобили. Затворени за движение на превозни средства са улици и булеварди в централната част, в квартал "Лозенец" и в района на хотел "Маринела" по "Цариградско шосе".

Ограничено е паркирането пред Националния исторически музей и хотелите "Хилтън" и "Балкан".

На 17 май движението по бул. "Цариградско шосе" ще бъде изключително затруднено и заради планираните протести на превозвачите между 4-ти и 7-ми км. Повече от 100 камиона и 70 автобуса ще паркират на булеварда.