Район "Младост" е петият район в София, в който подменяме старите контейнери с нови от автоматизираната система за сметосъбиране и транспортиране на отпадъците или т. нар система "NORD". Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на проверка на подмяната на контейнерите, предава БТА.

Хората в другите райони познават тази система и я използват, каза кметът и допълни, че в район "Младост" от няколко дни върви подмяната.

Снимка: БТА

По думите на Фандъкова новите контейнери са много по-щадящи околната среда и е важно да се подчертае, че на мястото на два стари контейнера се поставя един нов.

Снимка: БТА

Той заема по-малко място, не предполага разпиляваното на отпадъците и в същото време увеличава обема на събрания боклук. Старите контейнери събираха 1100 литра, а тези 3000 литра, тоест повече от един път се увеличава обемът, поясни кметът.

Снимка: БТА

Надявам се, че гражданите ще свикнат бързо, за тях сме подготвили указания, които ще се раздават, каза Фандъкова.

Кметът поясни, че контейнерите се отварят с крак, като по този начин хората няма да се цапат. Такъв тип контейнери вече могат да се видят в районите "Искър", "Връбница", "Студентски", "Възраждане" и "Младост", обясни Фандъкова.

Снимка: БТА

Мариана Иванова от Столичен инспекторат обясни, че новата система в момента се въвежда в "Младост 4", предстои в "Младост 3" и ще продължи в другите части на района.

Снимка: БТА

От две години, заедно с комисия от различни специалисти, изследваме всички райони на София, за да намерим подходящи места за построяването на този тип контейнери, каза още Иванова.