"Сгъвайте палатките, идваме след малко" - такъв надпис издигнаха феновете на "Левски" по време на мача срещу "Айнтрахт" на националния стадион в София. Друг лозунг на синята агитка гласеше: "Оставете палатките - бутнете МОЧА".

Снимка: Скрийншот

40-ина фена на "сините" и противници на монумента се отправиха към района на Паметника на Съветската армия (ПСА) със скандирания "Тук не е Москва". Те настояват за премахването на момумента. Сред групата се открояваха протестърът Манол Глишев и журналистът Георги Ангелов. Чуваха си подвиквания: "Червени боклуци и милицията ви пази, ама утре ще я няма".

Снимка: БТА

Около паметника имаше жива верига. Около 100 души развяваха знамена и пускаха маршове.

Въпреки това нямаше сериозни сблъсъци пред монумента, който е под охраната на множество полицаи. Един от левскарите е замерил с бутилка групата на пазителите на ПСА и е бил задържан от полицията. 

Снимка: БТА

"Към момента няма сблъсъци, организацията е много добра. Всичко върви по план и се надявам мероприятието да приключи без инциденти", каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. 

 

Снимка: БТА

Около полунощ обстановката в района е спокойна.

Въпреки предварителната договорка между партии и МВР, че ПСА ще бъде защитен от служителите на реда, около 200-300 души се събраха пред него, за да го бранят. Сред тях бяха Мая Манолова, депутати и поддръжници на партия "Възраждане". Те смятат да стоят там цяла нощ.

Точно преди седмица след футболен мач имаше сблъсъци между пазителите на паметника и сините запалянковци, а четирима души бяха задържани.

От Столичната община настояха за засилено полицейско присъствие по време на днешния мач.

Снимка: БТА

Същото поискаха и БСП и "Левицата!" - две от политическите формации, които са против демонтажа на монумента. И кметът на София Йорданка Фандъкова, и представители на двете леви формации се срещнаха с МВР министъра Калин Стоянов, за да поискат уверение, че няма да се допускат сблъсъци. Партийците дори склониха да сдадат охраната на ПСА на органите на реда за срок от 12 часа.

Още снимки от напрегнатата вечер пред ПСА ВИЖТЕ ТУК>>