440 камери започват да ловят нарушителите в София. Електронните очи ще наблюдават всяко ключово кръстовище в София. С тях ще могат да бъдат санкционирани и нарушения като минаване на червено, непоставяне на колан или говорене по телефон, докато шофираме. Санкциите ще налага автоматична система, а целта е премахване на човешкия фактор.

Идеята е цялата информация от камерите да бъде предоставена на МВР и те да санкционират водачите, обясни Кристиан Кръстев зам.-кмет на София по направление "Транспорт" в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Тези, които преминават на червено, са хиляди на месец, миналата година има над 60 блъснати пешеходци. За това правим тази интеграция, от началото на ноември подаваме данни на МВР, посочи той.

ЦГМ да може да санкционира неправилно паркиралите с фиш, обясни още заместник - кметът.

"Практиката е същата като нарушение на магистралата. Прилагаме мярката "неприсъствен фиш", за да изчистим столичните улици и булеварди за градския транспорт", каза Кристиян Кръстев.

По думите му контрольорите са инструктирани случаите да бъдат безспорни.

Той обясни, че системата работи от началото на ноември и над 400 са вече нарушителите.

"Всеки месец 1200 до 1500 са нарушителите, които карат в бус лентите. Не по-малко от 1000 се санкционират", отбеляза още Кристиан Кръстев.

Той припомни, че "Зелената зона" се разширява в столичните квартали "Иван Вазов" и "Яворов".

"Синя зона" и "Зелена зона" ще имат едно и също работно време - изравнява се времето в събота, неделя остава свободен ден, каза Кристиан Кръстев.