Съвсем скоро 440 камери за наблюдение в София започват да ловят и авто нарушителите. Чрез тях ще могат да бъдат санкционирани и шофьори, които минават червено, карат без колан или говорят по телефон. Тези нарушения ще бъдат изпращани директно на пътната полиция.

"Електронните катаджии" ще бъдат на всяко ключово кръстовище в столицата. Санкциите ще налага автоматична система. Целта - премахване на човешкия фактор.

Под прицела на камерите ще попаднат и всички други нарушения.

"Оптичният зум е минимум 30 пъти, така че това позволява контрол на абсолютно всичко", обясни пред bTV Димитър Петров, директор на "Управление и анализ на трафика".

Устройствата могат да разпознаят автомобилите според екостандарта му. "Ако бъде обособена в центъра нискоемисионна зона, тези камери са монтирани на входовете и изходите на тази централна зона и при преминаването на автомобил, който не отговаря на стандарта, автоматично системата го засича и му издава съответното наказание", каза още Петров.

Очаква се новата система да заработи до няколко седмици. След въвеждането на неприсъствения фиш, това е поредната мярка в борбата с недисциплинираните шофьори в София.