Проектът за изграждане, възстановяване и обновяване на зона 2 в Централна градска част на столицата започна, а с него и преместването на книжния пазар от площад "Славейков" към градинката срещу хотел "Рила". Потребителите обаче смятат, че там няма място за всички продавачи на книги, предаде БНТ.

"Така като гледам само определена част от сергиите биха могли да се поберат тук", каза Вили като потребител на пазара.

"Обръщахме внимание на съоръженията, които ще бъдат монтирани. Тук в момента могат да се преброят 15-20 сергии, преди ремонта бяха 60", сподели книжарят Пламен Божилов.

Основните опасения на продавачите на книжния пазар са, че след приключването на ремонта на площад "Славейков", сергиите може да бъдат по-малко на брой и в по-малки мащаби.

"Както е дадено по план проект ми изглежда прекалено малко, по-скоро декоративно, отколкото функционално. Броят на масите, както се говори - 15, е прекалено малък. Тези будки, които видях, те са малки и можеш да изложиш само 5-6 заглавия", смята още Димитър Димитров.

Книжарите остават с надеждата, че потребителите бързо ще свикнат с преместването на книжния пазар.

"Който се интересува и обича книгите, не е много далеч, 5 минути повече път е, да заповядат", каза Димитров.

В реновирания си вариант площад "Славейков" включва повече зелени площи и запазването на скулптурата на баща и син Славейкови. А как ще изглежда цялостно обновеното пространство, ще се уверим след приключването на ремонта. Дотогава любителите на четенето могат да търсят любимите си заглавия в градинката срещу хотел "Рила".