Средно 15 000 моторни превозни средства (МПС) на ден минават по Околовръстното шосе в едната посока, или над 350 хил. МПС за месец, написа в профила си във Фейсбук столичният заместник-кмет по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Той обръща внимание, че превишаването на скоростта по улиците на София продължава да е един от основните проблеми, предизвикващи голям брой катастрофи и пострадали.

"От няколко месеца Столична община е инсталирала специални радарни табла по основни пътни артерии в града", посочи Барбалов и уточни, че апаратурата дава два вида данни - информация за реалната натовареност на съответната пътна отсечка, както и брой на преминалите превозни средства, които са превишили разрешената скорост по дадената отсечка. Към публикацията си той прилага и таблица с данните за месец септември.

"Освен Околовръстното шосе, други натоварени артерии в града, по които също не се спазват ограниченията, са бул. "България", "Цариградско шосе" и "Ботевградско шосе"", написа още Дончо Барбалов.

Данните, получени от електронните табла, се предоставят своевременно на "Пътна полиция", обясни заместник-кметът.

Според него постъпилата информация и високият процент превишавания на скоростта помага да се определят местата, където е необходимо да се засили контролът от страна на Министерството на вътрешните работи.

"Само така ще се постигне намаляване на пътно-транспортните произшествия и "състезанията" между екстремни водачи", заяви Барбалов.

На 24 август кметът на София Йорданка Фандъкова дари на отдел "Пътна полиция" на СДВР пет мобилни камери за скорост. Всички знаем какво се случва по улиците на София, затова е изключително важно да се направи максималното за увеличаване на контрола на скоростта, каза Фандъкова пред журналисти тогава и допълни, че трябва да има повече камери по улиците на столицата.