Всички столични патрулни автомобили са оборудвани с дрегери и така униформените ще могат да проверяват шофоьорите на всеки спрян автомобил, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на МВР (СДВР) комисар Николай Крушарски.

От днес видеонаблюдението на МВР в София има и увеличени възможности за контрол на правилата за движението в столицата. Системата вече е надградена, като така са обхванати повече ключови кръстовища.

След като бъдат предоставени новите камери, ще започне налагането на санкции на нарушителите. Те автоматично ще засичат и нарушителите при преминаването на червен светофар. Глобите ще се налагат след засичане на регистрационния номер, както е при санкциите за скорост, каза Крушарски.

Глобата за това нарушение е 50 лева и 10 точки. В момента то се налага на ръка - служител на видеоконтрола трябва да види нарушението, след това го препраща на Пътна полиция. За последния месец има над 100 такива случая. За последния месец са изпратени над 100 клипа с нарушители на движението, които са получили призовки да се явят в полицейските управления, обяви Николай Крушарски, началник "Пътна полиция".

Пътните полицаи трябва да извика нарушителя и чак тогава могат да го глобят. С новата система директно ще получава глобата.

В момента камерите на СДВР са предимно в центъра и обхващат 14 зони. Изводите в последните месеци са, че все повече шофьори минават на червено.

СДВР работи и по проект за изграждане на още 36 зони на Околовръстното, като се очаква до края на годината и тази част от София да бъде оборудвана с камери.

В същото време, в центъра на София, кръстовището при Петте кьошета също вече е включено в системата. А новите функционалности на системата ще дадат възможност да се установяват и друг вид нарушения, като минаване в друга лента за движение на забранено за това място.