Пет стационарни камери на стойност над 370 000 лева ще бъдат дарени от Столична община на СДВР за нуждите на "Пътна полиция". Това реши Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание, предаде БТА. Вносител на доклада е кметът на София Йорданка Фандъкова.

В подкрепа на предложението й гласуваха всички 45 общински съветници, присъстващи на заседанието.

Във връзка с усилията на Столична община за предприемане на адекватни и навременни мерки за осигуряване на безопасността на движението на територията на Столична община поех ангажимент общината да осигури технически средства за контрол на скоростта (камери за скорост), посочва кметът на София.

Както според експертите по пътна безопасност, така и според гражданите контролът на скоростта, както и налагането на санкции при установени превишение на ограниченията, са най-ефективният начин за ограничаване на пътнотранспортните произшествия, отбелязва Фандъкова.

Според нея осъществяването на такъв контрол ще даде възможност за запазване на живота и здравето на гражданите и гостите на СО в максимална степен, както и изградената транспортна и инженерна инфраструктура.

"Нееднократно съм заявявала готовността на СО да подпомогне дейността на МВР, което съгласно действащото законодателство, има правото и задължението да осъществява контрола по Закона за движение по пътищата, в това число и контрола на скоростта", отбелязва Фандъкова в доклада. Тя подчертава, че общинската администрация съдейства за изготвяне на проектите за поставяне на камери за контрол на четири места в града, определени съвместно с "Пътна полиция" като най-рискови.

Проектите за тях са вече изготвени, но до момента от страна на МВР не са закупени нови технически средства за контрол на скоростта.

След гласуването Йорданка Фандъкова отбеляза, че най-важната задача на Столичната община по отношение на пътната безопасност в София е да се засили максимално контрола, който се извършва от страна на МВР и "Пътна полиция" по отношение на шофирането с превишена скорост.

"Поехме ангажимент и пред гражданите, които продължават да протестират на бул. "Сливница" да подпомогнем "Пътна полиция" с камери за скорост", заяви кметът. Според нея най-съществената причини да умират хора по улиците и булевардите на София, е превишената скорост. Таблата, които са поставени, за да може да се идентифицират проблемите, показват чудовищни резултати - шофиране с над 100-150 км/ч, каза Фандъкова. Затова предприехме тази стъпка - пет мобилни камери за контрол на скоростта, предоставени на "Пътна полиция", допълни тя и добави, че вчера е имала разговори с новия министър на вътрешните работи, за да определят заедно най-рисковите места. Една от тези камери ще бъде поставена на бул. "Сливница", съобщи кметът.

За нея е важен и въпросът със санкциите. "Надявам се те да са ефективни и глобите да се събират", каза кметът. Тя допълни, че Столичната община е предложила промени в Закона за движение по пътищата, които спешно трябва да се разгледат от Народното събрание, за да може да се предприемат и допълнителни мерки и да се направи по-ефективна цялата система за контрол. "Имаме около 600 камери, които обаче не могат да контролират скоростта. Това е ресурс, с който града разполага", каза още столичният кмет.