За опасна пешеходна пътека на Околовръстния път край Казичене в София предупреждават от Камарата на автомобилните превозвачи. В отворено писмо на организацията до служебния премиер и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството се настоява на мястото на пешеходната пътека да се изгради подлез или надлез.

Превозвачите настояват пътеката да бъде премахната, защото е опасна, намира се на скоростен път и вече има няколко катастрофи със загинали пешеходци. Последната е от 16 ноември, когато мъж загина на място, блъснат от тежкотоварен камион.

Станахме свидетели на поредния смъртен случай на пътя, отново заради безхаберието на облечените във власт, пишат от Камарата на автомобилните превозвачи, цитирани от БТА. Това най-вероятно е единствената пешеходна пътека на трилентов международен път, добавят превозвачите и посочват, че никъде в Европа няма пешеходна пътека, която да пресича международен път. Според тях това само по себе си е недопустимо и много често ограничението на скоростта от 50 км/час не се спазва.

"Тази пешеходна пътека е убиец. И това ще продължи да е така, докато някой не прояви капчица воля да направи на нейно място подлез или надлез", се посочва в писмото, адресирано до служебния премиер Гълъб Донев, служебния регионален министър Иван Шишков и Агенция "Пътна инфраструктура".

Тези, които са отговорни за това, не следва и не трябва да си измиват ръцете с водачите на тежкотоварни автомобили, и то за пореден път, смятат от Камарата и изброяват няколко от случаите със загинали пешеходци на това място: камион удря и убива пешеходец на пешеходната пътека през ноември 2022 година; през септември 2017 година отново камион убива пешеходец; през август 2014 автомобил прегазва преминаващ през пешеходната пътека човек.

За вчера на интернет страницата на район "Панчарево" бе обявен протест на жителите на Казичене, които настояват на мястото на пешеходната пътека да се изгради пешеходен подлез. От двете страни на Околовръстното шосе в този район са квартал "Видните" и село Казичене.