Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2023/2024 година бяха обявени днес, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Общо 3500 записани и 454 потвърдили новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия и втория етап. Класираните на третия етап са 1262, новокласирани от тях са 808.

Резултатите от това класиране са окончателни.

Срокът за записване е от 26 до 28 юли, включително.

Записването се извършва в отдела "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Студентска книжка се купува в книжарниците на Софийския университет в сградите на Ректората, във Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопанския факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница "Св. Климент Охридски".

Заплащането на семестриалните такси и на таксата за електронна студентска карта става единствено по банков път, с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

9044 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. 40 от тях кандидатстват във филиала на Софийския университет в Бургас, който приема студенти за първа година.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Право". На второ място е "Психология". Третото място заема специалността "Международни отношения". На следващите места кандидатите са поставили специалностите: "Връзки с обществеността", "Журналистика", "Комуникационен мениджмънт", "Софтуерно инженерство", "Компютърни науки", "Английска филология", "Бизнес администрация на английски език".